Få mer valuta for feriepengene

Undersøkelser viser at det blir utbetalt rundt 135 milliarder kroner i feriepenger i år, noe som er ny rekord. Nordmenn har ofte brukt mye penger på ferie, men noe har forandret seg i år.

En fersk undersøkelse viser at mange kommer til å kutte i feriebudsjettet. En gjennomsnitts nordmann vil i år bruke kr 18 700 på ferie, noe som er en nedgang på hele 15%. Men, det er fortsatt mulig å få en bra ferie for den summen og det er ikke alltid penger som avgjør om en ferie blir bra eller ikke. Vi har derfor satt opp en rekke tips til hvordan du får mer ut av feriepengene dine.

1. Leie leilighet

Når dere er på ferie i utlandet, så er det mange som bor på hotell. Det er selvsagt praktisk når en kan rusle ned i restauranten på morgenen og spise frokost fra den store buffeten. Men, det er vel også en av de få fordelene med hotellet.

Om dere leier egen feriebolig eller leilighet i et kompleks, så vil det være mange penger å spare. Dere har de samme fordelene som på et hotell, men dere kan lage en del middager selv. Det er veldig koselig å ha tid til å tilberede god mat sammen med hele familien og spise sammen uten på terrassen. På et hotell er dere avhengig av å spise ute hver dag, både til lunsj og middag. Med bare halvparten av disse måltidene hjemme i egen feriebolig, så strekker feriepengene lengre.

2. Velg reisemål hvor du får mye for pengene

Alle må ikke nødvendigvis reise til Spania, Hellas og Kroatia. Det finnes mange andre spennende reisemål i utlandet hvor dere får mye for pengene, men fortsatt sol og sommer, nydelig mat og høy standard på bostedene. Tenk over om ikke Tyrkia hadde vært saken. Her er det billig og standarden er minst like bra som de andre stedene. Eller hva med Albania?

Dette lille landet, som ligger inneklemt mellom Hellas og Montenegro, har en lang kyststrekning med lange sandstrender, god og billig mat og høy standard på bostedene. En merker at folket der liker å yte service overfor turistene og ønsker at de skal få en best mulig ferie.

3. Hold ferie i hjemlandet

Det er ikke strengt nødvendig å reise til det «berømte» syden hvert år. En svak kronekurs har gjort ferien mye dyrere. Hvorfor ikke prøve å være turist i eget land, så kan dere reise til syden igjen neste år. Plukk ut interessante steder hvor dere ikke har vært tidligere.

Det finnes et enormt utvalg av spennende steder her hjemme i Norge, hvor en kan drar på ferie. En kul ferie for barna kunne f.eks. være å bo i et ekte fyrtårn i havgapet på Vestlandet, med en hel liten øy helt for dere selv. Eller hva med å leie kajakk og padle ute i naturen og oppleve elver og innsjøer i det vakre, norske landskapet?

4. Dropp New York og London

Storbyferie kan være deilige ferier eller perfekt for en langhelg. Men det må ikke nødvendigvis være til London, Paris eller New York. Tenk litt annerledes, det finnes så mange spennende storbyer hvor reisen ikke trenger å koste skjorta. Bedre hoteller til halve prisen, bra mat til en rimelig penge og billige billetter. Prøv Warszawa i Polen, denne flotte, gamle byen, som led en utrolig tøff skjebne under andre verdenskrig. I dag er dette en moderne storby med masser av shoppingmuligheter. Her finner dere en nydelig, gammel bydel, mange severdigheter og så er det enkelt både å komme seg dit samt å komme seg rundt i byen. Og ikke minst veldig bra hoteller for mindre enn halve prisen i forhold til London, Paris og New York. Eller hva med Vilnius, hovedstaden i Litauen? Også her er det masse å se på, spesielt for de som er glad i kultur, vakre kirker og små koselige gater. Er dere glad i å bade, så besøk Budapest med de mange varme kildene og badeanlegg.

5.  Litt mindre kafebesøk

Det blir fort brukt mye penger på småkos om sommeren. Og hundrelappene flyr fort av gårde når dere er på kafe annenhver dag og kose dere. Bytt ut noen av dagene med en tur til bryggekanten eller en tur i parken. Kjøp is og brus i butikken og nyt det i den frie natur. Dere kan også holde en liten piknik og kjøpe lokalmat i nærbutikken, om dere er ute på tur. Det er minst like koselig som å sitte på en stappfull kafe, hvor servitørene knapt har tid til dere.

6. Flytt ferien om det er mulig

Alle må ikke nødvendigvis reise på ferie i juli. Kan dere vente til august måned, så vil prisene stupe utover måneden og frem mot skoleferiens siste uke. Har dere ikke barn som skal på skolen, så blir prisene enda lavere i de siste ukene av august. Både charterreiser og flybilletter er rimeligere når en ser bort fra juli og den første uken av august.

7. Bruk deletjenestene

Det er liten tvil om at deletjenester har kommet for å bli. Det er derfor en del penger å spare ved å bruke disse. Når det gjelder leie av feriebolig, så kan det lønne seg å se på Airbnb, Homeaway og Flipkey for å nevne noen. Skal du på tur alene, så er Coachsurfing det nye store og her kan en sove på sofaen hos andre. Sjekk gjennom tjenesten Night-swapping.

Det er også mulig å bytte bolig med andre. Ønsker dere en ferie i Spania, så kan dere finne folk som bor i Spania og som vil på ferie i Norge. Da bor dere hos dem, mens de bor hos dere. Perfekt om en har husdyr, da blir disse passet samtidig. Skal dere leie bil under hele eller deler av ferien, så se etter samme muligheter som med Airbnb. Dette er mye rimeligere enn å leie bil hos de tradisjonelle bilutleieselskapene.